Pages

Friday, 20 April 2012

MEE REBUS

Rasa nak berkongsi resepi pulak today..hehe...
Resepi ni dari mummyku syg..bru je masak that day mase cuti panjang kat kg..sempatla belajar resepi ni..

bahan utama mee rebus
potong kecil ubi untuk mempercepatkan proses merebus dan perisi udang


 
mulakan proses memasak


Bahan-bahan

  • mee kuning
  • 2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
  • 3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
  • Limau kasturi secukupnya
  • Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
  • 2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
  • Hirisan cili hijau dan merah
  • Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang

  • BAHAN-BAHAN UTK KUAH:-
  • 3 ulas bawang putih*
  • 300 g udang sederhana besar*
  • 7 biji bawang merah* 
  • 1/2 cm halia
  • cili kering direbus dan dikisar (untuk yang sukakan pedas)*
  • 2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan
  • 2 camca besar taucu, dicuci dan toskan (dikisar halus)*
  • 2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
  • 1 batang serai, dititik
  • kentang, keledek  direbus hingga empuk dan dikisar* 
  • sedikit kacang tanah digoreng dan dikisar*
  • 1 biji tomato, dibelah empat

Bahan-bahan cucur udang
150 g udang
tepung gandum




Cara-cara 



  1. Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk tuang sedikit minyak dan goreng kulit udang hingga kemerahan. Tuang air (anggaran 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, dan lobak merah (jika ada). Renih 30 minit utk mendapatkan stok udang. Buang kotoran yg timbul. Ketepikan
  2. Goreng cucur udang dan potong mengikut kecil. Ketepikan
  3. Dalam periuk lain, tuang 1/2 cawan minyak masak, goreng udang yg tlh dikopek selama seminit. Angkat dan toskan. Dgn minyak yg sama masukkan serai diikuti bhn2 kisar* dan rempah kari. Tumis hingga terbit minyak.
  4. Tuangkan air rebusan udang,dan belahan tomato. Perasakkan dgn garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.
  5. UTK MENGHIDANG:Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun cucur udang, tauhu dan tauge. tuang kuah hingga 3/4 penuh. Hias dgn telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yg tlh digoreng tadi, bwg goreng, daun sup/bawang dan belahan limau kasturi (boleh juga dgn carikkan daging ayam)...



mee yang sedia dimakan
 #sedap ni....xtipu...


No comments:

Post a Comment