Pages

Saturday, 22 July 2017

PENJAGAAN DIRI SELEPAS DISCAJ DARI WAD (ALLOGENIC TRANSPLANT)



 Assalammualaikum,

Lepas je keluar dari peti sejuk Wad 7D tu, means anda sudah semakin sihat dan Dr hanya perlu jumpa anda seminggu sekali di daycare transplant. Haaaa, time tu anda akan bermula semula jumpa muka saya serta 2 orang lagi nurse daycare transplant ni. Mungkin kita akan berjumpa makan tahun jugakla kat sini. Jangan muak lak tengok muka mak jemah ni ya. Tu pon kalau masih lama lagila bergelar nurse kat daycare ni. Kot mane tahu tetibe jodoh dari Arab memanggil mak jemah. hihihihi. Dah 8 tahun duduk kat 7D je. Takut orang bosan pulak tengok muke kite ye dak.

Ni kira info agak penting jugak tau, evan before discaj nurse wad akan bagi discaj kaunselling, ni aku hanya share sikit lagi info, kot lame sangat tak balik rumah, xkeluar sedut udara baru terus lupa pulak. huhu

Temujanji Rawatan Susulan

Kebiasaan, doktor akan melihat anda 1 kali seminggu selepas anda keluar dari wad transplant di unit rawatan harian transplantasi (daycare transplant).

  1. Firstly anda akan diambil darah, ambil ukuran berat, bacaan tekanan Darah. Jika anda mempunyai CVC line, darah anda akan diambil daripada CVC line, jika terdapat sebarang lelehan, kemerahan pada CVC line anda, sila beritahu jururawat supaya tindakan segera akan diambil.
  2. Anda boleh merancang pada kira-kira 1-2 jam menunggu untuk keputusan. Anda mungkin mahu merancang untuk membawa sesuatu dengan anda untuk membantu menghabiskan masa.
  3.  Sebaik sahaja keputusan makmal anda kembali, doktor akan melihat anda. Beliau / dia akan menentukan jika anda memerlukan cecair IV, ubat-ubatan, atau pemindahan. Untuk beberapa minggu pertama anda mungkin akan memerlukan cecair dan ubat-ubatan (magnesium, calcium,antibiotics, dan lain-lain). Ini adalah sangat biasa. Sila bersedia untuk berada di daycare untuk tambahan 2-4 jam.
  4.  JANGAN mengambil ubatan Prograf atau Cyclosporine/ tacrolimus anda pada pagi yang darah anda akan diambil. Bawa ubat anda dengan anda supaya anda boleh mengambilnya selepas darah anda diambil. Anda TIDAK perlu menunggu keputusan Prograf atau Cyclosporine diketahui, (kerana ini boleh mengambil masa beberapa jam), anda boleh mengambil ubat anda selepas darah diambil.
  5.  Anda mungkin mahu membawa breakfast dan / atau makanan ringan, jus, dan lain-lain semasa mendapatkan rawatan di daycare kerana anda akan berada di sini selama beberapa jam.


NOMBOR TELEFON PENTING:
HOSPITAL AMPANG – 03-42896000
WAD 7D- 03-42896194 (beroperasi 24 jam)
DAYCARE TRANSPLANT – 03-42896551( Office hour only)


Hubungi wad dengan kadar segera jika mana-mana daripada simptom yang berikut:

Tanda-tanda Jangkitan atau Komplikasi -
§ Demam – suhu 38 atau lebih suhu gred yang rendah 37.8 untuk sekurang-kurangnya dua hari.
     
· Ambil suhu badan anda dua kali sehari
     
· Jika anda menggigil, berasa panas dan sejuk, sila suhu badan anda
     
· Membasuh tangan adalah cara terbaik untuk melawan jangkitan
§ Pendarahan - walaupun sedikit
     
· Mulut atau gusi
     
· air kencing atau najis
     
· Hidung
     
· Haid
     
· Muntah
§ Kulit
     
· titik merah kecil
     
· ruam baru
     
· lebam Kerap
§ masalah Central line (Hickmann line)
     
· Kemerahan, bengkak, atau lelehan dari kateter
     
· Sakit atau tidak selesa
     
· Kateter telah berpindah atau keluar dari badan anda
§ Sesak nafas atau kesukaran bernafas ketika berehat
§ bermulanya batuk secara berterusan
§ Muntah atau cirit-birit yang berlarutan lebih daripada dua hari - atau lebih teruk.
§ Sakit kepala yang berlanjutan atau pening
§ Kesukaran mengosongkan pundi kencing/ tidak lawas

Pemakanan: Ikut Garis Panduan Diet immunosuppressed sekurang-kurangnya 6 bulan hingga satu tahun. Elakkan Grapefruit(limau gedang) dan Grapefruit Juice(boleh menyebabkan interaksi ubat). Semak ubat individu anda untuk interaksi makanan-dadah lain.


Ubat-ubatan: ubat-ubatan anda adalah penting untuk membantu mencegah jangkitan dan mengekalkan kesihatan anda. Sila bawa  ubat sebagaimana yang telah ditetapkan pada tarikh temujanji. Semak ubat individu anda untuk mengelakkan interaksi/ alergi.
 
§ Ubat Preskripsi:
    
· Hanya mengambil ubat yang diberikan oleh doktor anda.
    
· Jangan ambil sebarang ubatan lain tanpa arahan doktor.
§ Over-the-counter:
    
· Kebanyakan ubat atau produk over-the-counter (termasuk herba
makanan tambahan, vitamin, atau pemakanan tambahan) perlu diberi kebenaran oleh doktor.
    
· Elakkan Aspirin, Advil, Aleve atau NSAID tanpa arahan doktor.

Penjagaan Central Vena kateter :

  • Anda akan menerima arahan khusus daripada jururawat bergantung kepada jenis kateter sebelum pulang ke rumah.
  • Beritahu doktor atau jururawat jika ada sebarang tanda-tanda, kemerahan, bengkak, atau lelehan daripada lumen kateter.
  • Pastikan berpakaian kering, bersih, dan tiub selamat di dada anda. beritahu jururawat jika balutan anda longgar atau telah tercabut.
  • Jangan biarkan CVC line anda basah. Ia mesti ditutup dengan Dressing kalis air semasa mandi. 


Alkohol dan Merokok: alkohol dan merokok adalah dilarang.
  • Jika anda ingin mengambil alkohol, sila bertanya dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan semasa anda dan status kesihatan anda.
  • Elakkan pendedahan kepada asap rokok. Asap tembakau dan pendedahan kepada asap rokok adalah faktor-faktor risiko untuk jangkitan bakteria dan lain-lain. Merokok boleh memburukkan GVHD.

Penjagaan Kulit & Mulut: mandi setiap hari dan amalan kebersihan yang baik

  • Pakai pelindung matahari (SPF 30 atau lebih tinggi),berbaju lengan panjang dan topi ketika anda berada di luar, terutamanya jika selepas rawatan radiasi. Elakkan pendedahan berpanjangan kepada matahari.
  • Jika platelet anda  <20,000, jangan flos. Terus menggunakan toothettes. Apabila kiraan platelet anda> 20,000, anda boleh mula menggunakan bulu berus gigi yang lembut dan boleh menggunakan flos.
  • Laporkan sebarang perubahan dalam penglihatan atau lelehan atau kemerahan pada mata.
  • Jangan menindik telinga
  • Gunakan tuala anda sendiri elakkan dari berkongsi.

Mencuci tangan: mencuci tangan adalah penting pada 6-12 bulan pertama selepas transplant dan tempoh immunosuppression:
  • harus dilakukan dengan sabun antibakteria dan air
  • Penggunaan alcohol hand sanitizer adalah satu cara yang boleh diterima untuk mengekalkan kebersihan tangan
  • Tangan perlu dibasuh dengan kerap, terutamanya:
    • Sebelum makan atau menyediakan makanan   
    • Sebelum dan selepas menggunakan bilik air
    •  Sebelum dan selepas menyentuh luka  
    •  Selepas menyentuh haiwan peliharaan 
    •  Setelah berada di luar rumah 
    •  Selepas menyentuh sebarang mukus / cairan
    •  Selepas menyentuh rembesan atau kumuhan atau barang-barang yang mempunyai hubungan dengan najis manusia atau haiwan (cth pakaian, tempat tidur, tandas, lampin) 
    •  Sebelum mengambil ubat-ubatan oral

*Pastikan keluarga dan rakan-rakan membasuh tangan atau menggunakan hans sanitizer apabila mereka datang ke rumah anda.

Kanak-kanak: elakkan/ jangan tinggal dengan kanak-kanak yang telah diimunisasi dalam masa satu bulan dengan vaksin hidup (polio oral, MMR, semburan hidung untuk influenza).
sila beritahu dan berbincang dengan doktor untuk pertanyaan lebih lanjut.

Home Maintenance: Pesakit perlu mempunyai pembantu untuk membantu penjagaan rumah mereka.
  • Nasihatkan ahli keluarga membantu dengan membersihkan rumah anda dengan teliti sebelum anda pulang ke rumah dan memastikan ia bebas daripada habuk dan kotoran.
  • Jangan menyapu atau memvakum sehingga  ANC> 1500.
  • penapis relau dan / atau penghawa dingin perlu ditukar dengan kerap.
  • Jangan berkebun, berhubungan secara langsung dengan tanah atau aerosol / habuk, memotong rumput, atau mengaut daun untuk sekurang-kurangnya satu tahun.


   Keselamatan semasa beraktiviti:

  •   Elakkan kawasan yang mempunyai orang ramai ( menonton filem, arena sukan semasa waktu sesak)
  •  Hadkan berjabat tangan.
  • Elakkan berinteraksi/ bersama dengan orang yang sedang dijangkiti atau terdedah kepada jangkitan virus. 
  • Senaman ringan seperti berjalan digalakkan
  •  Tidak melakukan senaman berat atau aktiviti (angkat berat, bermain golf, bowling, dan lain-lain) sehingga dinasihatkan oleh doktor anda.
  • Memandu adalah tidak digalakkan -doktor akan memberitahu anda apabila ia adalah ok untuk memandu
  •  Jangan berenang di lautan, tasik, sungai atau kolam renang persendirian / awam atau kolam air panas selama sekurang-kurangnya satu tahun dan / atau sehingga dibenarkan oleh doktor anda.
  •  Elakkan pertukangan atau kerja kayu dan terdedah kepada habuk papan.
  •  Elakkan Nevada di kawasan pembinaan, tapak penggalian, gua, atau persekitaran dengan kulat
  • Elakkan kawasan yang berasap 

Haiwan peliharaan:
 
Jangan pelihara haiwan peliharaan baru sehingga dibenarkan oleh doktor
  •   Elakkan sentuhan dengan najis binatang atau bulu haiwan
  •   Elakkan sentuhan dengan haiwan ternakan
  •   Elakkan tidur dengan haiwan kesayangan anda, mencium, atau membiarkan haiwan kesayangan anda menjilat muka anda.
  •   Basuh tangan selepas mengendalikan haiwan kesayangan anda (terutamanya sebelum makan)
  • Hanya beri makanan yang berkualiti tinggi / makanan haiwan komersial dibenarkan untuk haiwan peliharaan anda bagi mengurangkan kemungkinan penyakit yang disebabkan oleh makanan rosak atau tercemar, sekali gus mengurangkan kemungkinan menghantar penyakit dari haiwan kepada anda.
  • Haiwan kesayangan anda tidak boleh keluar mencari, memburu, atau makan najis haiwan lain.
  • Haiwan peliharaan Keluarga tidak boleh menerima vaksin hidup untuk tiga bulan -(The parvo virus adalah vaksin hidup yang termasuk dalam DHC / PPC kombo yanghaiwan terima setiap 6 bulan). Jika terdapat sebarang pertanyaan, rujuk dengan doktor pemindahan atau jururawat klinik 
  • Segera dapatkan rawatan veterinar bagi haiwan kesayangan anda jika anda mengesyaki mereka sakit.
  • Elakkan berhubungan dengan reptilia, (contohnya, ular, cicak, penyu, atau iguana) makanan, atau apa-apa yang ia telah disentuhnya. Jika ia berlaku, basuh tangan anda dengan bersih selepas kontak secara lansung atau tidak langsung
  • Elakkan hubungan dengan itik dan  ayam kerana risiko untuk memperoleh jangkitan. Elakkan sentuhan dengan haiwan eksotik.
Kebiasaannya kami akan nasihatkan supaya mengelak dari membela pets ni. Jika memang anda telahpon mempunyai haiwan peliharaan,.jika boleh mintak sedara mara/kawan-kawan tolong jaga dulu. 

Kerja & Sekolah Isu-isu Berkaitan: Pesakit tidak boleh kembali ke kerja / sekolah sehingga dibenarkan oleh doktor. Surat kebenaran akan dikeluarkan oleh doktor atas pemintaan anda.

Keselamatan bercuti: Pesakit tidak boleh pergi jauh, esp. kepada negara-negara membangun sehingga dibenarkan oleh doktor. Sila dapatkan nasihat daripada doktor sebelum bercuti. Ini untuk memastikan keaddan kesihatan yang optimum semasa bercuti dan bekalan ubat juga mencukupi.

Imunisasi: Anda akan menerima vaksin pada  12 bulan, 14 bulan, dan 2 tahun selepas transplant.

*Ini adalah senarai garis panduan umum. Anda mungkin mempunyai soalan khusus kepada keadaan hidup atau aktiviti-aktiviti seharian yang tidak disebut di dalam panduan ini - jangan segan dan silu untuk bertanya ya.. Status kesihatan anda mungkin berubahmengikut masa dan keadaan anda. Sila berbincang secara terbuka dengan doktor anda dan jururawat jika terdapat sebarang kemunskilan.

Panduan Berguna:
  1.  Anda adalahrakan baik anda sendiri. Sila jaga diri sendiri. Banyakkan rehat, pilih pemakanan yang baik dan senaman yang betul.
  2. Perhatikan perubahan dalam badan anda. Beritahu doktor jika anda notis sebarang perubahan.
  3. Jangan takut dan segan silu untuk meminta bantuan atau bimbingan profesional.


Nak lebih info, freely boleh tanya, boleh call macam yang biasa korang buat selalu tu. Tapi kalau time kami busy maafin ya, maybe susah sikit nak jawab.
Semoga bermanfaat.
 Sharing is love.