Salam satu Malaysia.
Hai semua. Kita kat Malaysia ni mewah dengan makanan kan. And ada kalanya kita tetibe rasa dah puas makan nasi. Yelah.. nasi kan makanan rugi kite hari-hari.
Ape kate kite try resepi ni. Aku setiap bulan mmg akan masak spaghetti ni. Paling kurang sekali. Kenkadang kalau mode rajin aku datang memang segala tok nenek aku boh dalam tu.
Tapi bile rase nak makan tapi mcm malas masak aku buat simple je mcm satni.
Baru je siap masak. Snap gambar sikit sebab nak share ngan korang. Ala senang jek..
Sebab banyak yang sudah ready made now memang mudah le ja aku..
Bahan asas die ni jek...
> Pasta ikut korang nak saiz kurus, gemok, panjng, lebar
> sos spaghetti ikut korang jgk nak beli jenama apa ikut tekak. Kalau rajin gunalah buah tomato sos buatan sendiri yang lebih sihat.
> daging/ayam kisar
> oregano yg ni optional
> minyak masak
> sayur ikut citarasa.. aku prefer carrot dipotong sadu dan cendawan butang
Oke ni jek.. simple.
Sebab aku tekak Melayu so resepi ni memang sangat melayu okeh...
Cara masak
> panaskan minyak
> masukkan daging kisar. Goreng kilas dalam 5-10 min ikut kuantiti.
Tekak Melayu aku ni suka pedas so..
> masukkan cili boh (ia juga dapat menambah kuantiti sos tu) *optional
Kacau goreng sehingga cili boh masak
> masukkan sayur dan kacau lagi
> masukkan sos pasta td jacau untuk beberapa minit dan siap...
Bile dah bueh bueh macam kawah gunung berapi muncul maka masak lah.
Actually aku tambah ni td.. sebab cili boh tu tak berapa nak pedas.. yuhuuuuu
Pasta pulak
> panaskan air. Kalau boleh gune periuk yg besar or panjang untuk memastikan pasta masak sekata
* aku tambah extra virgin olive oil dan garam sikit. Untuk elakkan spaghetti yang dimasak tidak melekat dan berbau harum.
> masak sehingga sesedap rasa or aldente orang itali kate
Kacau sebati kuah dan spaghetti dan bismillah. ...
Maaf xde dalam gambar. Harap faham.
*Nota kaki
Tolehlah ke belakang dan berikan senyuman kepada semua kesilapan bodoh yang telah dilakukan.
Sharing is caring....
Hai semua. Kita kat Malaysia ni mewah dengan makanan kan. And ada kalanya kita tetibe rasa dah puas makan nasi. Yelah.. nasi kan makanan rugi kite hari-hari.
Ape kate kite try resepi ni. Aku setiap bulan mmg akan masak spaghetti ni. Paling kurang sekali. Kenkadang kalau mode rajin aku datang memang segala tok nenek aku boh dalam tu.
Tapi bile rase nak makan tapi mcm malas masak aku buat simple je mcm satni.
Baru je siap masak. Snap gambar sikit sebab nak share ngan korang. Ala senang jek..
Sebab banyak yang sudah ready made now memang mudah le ja aku..
Bahan asas die ni jek...
> Pasta ikut korang nak saiz kurus, gemok, panjng, lebar
> sos spaghetti ikut korang jgk nak beli jenama apa ikut tekak. Kalau rajin gunalah buah tomato sos buatan sendiri yang lebih sihat.
> daging/ayam kisar
> oregano yg ni optional
> minyak masak
> sayur ikut citarasa.. aku prefer carrot dipotong sadu dan cendawan butang
Oke ni jek.. simple.
Sebab aku tekak Melayu so resepi ni memang sangat melayu okeh...
Cara masak
> panaskan minyak
> masukkan daging kisar. Goreng kilas dalam 5-10 min ikut kuantiti.
Tekak Melayu aku ni suka pedas so..
> masukkan cili boh (ia juga dapat menambah kuantiti sos tu) *optional
Kacau goreng sehingga cili boh masak
> masukkan sayur dan kacau lagi
> masukkan sos pasta td jacau untuk beberapa minit dan siap...
Bile dah bueh bueh macam kawah gunung berapi muncul maka masak lah.
Actually aku tambah ni td.. sebab cili boh tu tak berapa nak pedas.. yuhuuuuu
Pasta pulak
> panaskan air. Kalau boleh gune periuk yg besar or panjang untuk memastikan pasta masak sekata
* aku tambah extra virgin olive oil dan garam sikit. Untuk elakkan spaghetti yang dimasak tidak melekat dan berbau harum.
> masak sehingga sesedap rasa or aldente orang itali kate
Kacau sebati kuah dan spaghetti dan bismillah. ...
Maaf xde dalam gambar. Harap faham.
*Nota kaki
Tolehlah ke belakang dan berikan senyuman kepada semua kesilapan bodoh yang telah dilakukan.
Sharing is caring....
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment